promenad

Öppna förskolan


Nattmara
En mer dramatisk variant av sömnstörning är det som brukar kallas nattskräck. Barnet tycks fullständigt skräckslaget och kan skrika hysteriskt. Attackerna varar ofta mellan tre till tio minuter, men kan vara både längre och kortare. När det hela är över ser barnet plötsligt helt normalt ut igen. Det förstår sällan självt vad som hänt och somnar lugnt om. Nattskräck är inte lika vanligt som förvirringstillstånd, men ändå drabbas upp till vart femte barn. Allra vanligast är det i förskoleåldern men det förekommer i alla åldrar, från spädbarn till vuxna. För föräldrar kan det här vara en mycket obehaglig upplevelse, men det finns sällan någon anledning till oro, säger Berndt Eckerberg.
– Även om barnet beter sig som det vore skräckslaget så är det inte det. Det upplever egentligen ingenting och efteråt har det inget minne av vad som hänt. Attackerna är inte på något sätt skadliga för barnet, men det är naturligtvis bra om man är i närheten och ser till att det inte gör sig illa på något.
Som förälder vill man försöka mildra attackerna genom att lugna och trösta. Men sådana närmanden får oftast motsatt effekt och experternas råd är att försöka motstå frestelsen att krama och smeka.
– Attackerna blir oftast bara värre och barnet värjer sig mot närmanden. Det är inte farligt att försöka väcka barnet men det är oftast väldigt svårt eftersom det sover djupt, säger Berndt Eckerberg.
Uppdatering
I tisdags förra veckan kom morbror Magnus ner för att han skulle se ishocky o då stanna han förbi o lekte lite med William o vi gick ut o gick en långpromenad de fina vädret oxå! :) Super härligt!
Sen i fredags var vi ju på barnmässan o den var inte ens 1/4e del så stor som i stockholm när vi var där, men men nu har vi gjort de ialf :P
Sen i lördags kom Berra o hans tjej Anki förbi o hennes son Theo o fikade lite snabbt de var trevligt =) Sedan åkte vi snabbt ut till biltema o köpte en cykelstol till William vi fick 200 kr rabatt för att vi är nyinflyttade så vi betalade bara 39:- haha snacka om dyr stol! hahaha.. Sedan hem snabbt då Micaela, Johan, Nora o Johans mamma kom förbi då de hade vart på barnmässan. Var riktigt kul o se de, Nora har ju växt ojoj, snacka om det går fort på 1 månad faktiskt. Hon har precis lärt sig o sitta, duktiga flickan! :)
Sedan var de i säng tidigt då vi skulle till dalarna på söndan för Felicia har fyllt 7 år så det var kalas för henne oxå 4e dagen i rad! Haha, man kan tro hon fyllde 30 :P Hehe, nåja, de var riktigt mysigt! :) Hon var så glad så! =)
Just de, vi var till öppna förskolan med William oxå de gilla han otroligt mycket för de fanns en gunghäst där o den var mycket rolig! :) VI ska dit idag en sväng o då skulle han få måla en egen kruka o så :) De ska bli intressant :P Sedan i eftermiddag blir de att åka o bada som han tycker så mycket om! =)

När vi var o gunga för ett bra tag sen.

Bästa leksaken vi nog har köpt :)

Morbror o lillfisen

YEEEY jag kan! :P

Kalas hos Felicia då fick jag smörgåsrån o de var super! :) (Väldigt bra när det kliar i munnen för smörgåsrånet smälter i munnen så ungen en liten bit i taget.)

Stora flickan med sin farbror o pappa <3
(KOMMER MER BILDER SEN DÅ JAG FÅR LÅNA MAMMAS KAMERA.)
börjar bli stor


hör o häpna..

tänkte

snyggingen

Inte mycket
Idag bakade jag ialf farmors chokladkaka mums vad gott å så provade jag på att göra kokostoppar. Ha, för att vara första gången så var de bra :) Haha, nåja! Nu är det bara att komma på fika gott folk!! :) O vi rensade allt på golvet i sovrummet så nu har vi ett golv, haha! O vi rensade lite i köket så nu har vi bara två små lådor kvar att packa upp men äsch ingen brådska.. Tycker ändå de har gått snabbt att få ordning på saker o ting.. :)
I morgon blir de som sagt sjukhuset o sedan ska vi till stan o leta present till Felicia och äta lunch där o sedan troligen om inte klockan blir för mycket ska vi till Bee en sväng.. Sen ksk Berra o hans tjej Anki kommer förbi oxå, ska bli kul o träffa henne! :)
Annars vet o tusan vad som sker till veckan.. babysim, öppna förskolan, promenader o jaa.. På fredag nästa vecka blir de barnmässan ialf för min o williams del mamma följer med oxå :)
Jag o min guldklimp! <3
Min stora kärlek
Jag älskar min son över allt annat!
TRÖTT
Vill kunna börja arbeta så jag kommer hemifrån men jag vet ju inte riktigt om Dennis klarar av att vara hemma pappa på heltid.. Men tur som är har vi ju min mamma som kan rycka in men ja, det är ju så mycket med allt runt omkring.. Blää!
Idag ska jag ialf iväg på ansiktsbehandling i 60 min, det ska bli RIKTIGT skönt att få unna mig lite o vara själv en stund..
6 mån idag

gamla tider

Så skönt o ha grabben hemma
Annars så ska jag köra berra o kusinerna till ishockyn o tillbaka te mamma troligen.. så får väl se hur de blir.. :)
GUd jag har saknat min grabb!!
Idag så rymde han!! Haha okey inte riktigt.. han satt i sin gåstol o jag gick till köket för att hämta mellanmålet som gick på 10 sek typ o så vips så var han borta han stod vid teven o jag hitta han mellan fotöljerna o skänken som är ksk 10 meter bort.. de gick så fort så.. så idag har vi monterat upp grinden i hallen vid trappen.. de tar nog inte lång tid innan de är intressant där.. :P
Men men, jag ska ta o krypa ner i soffan nu o glo filmen på teven på kanal 5.. leon tror jag den hette..
Anna
Jag föddes utan öron, riktigt utvecklade alltså.
På vänster sida hade jag ett öra men det var upp å ner vill säga. O på höger sida var det bara en klump.
O så har jag är jag döv.
Varför det vart så vet ingen men läkarna trodde att det berodde på att min mammas o pappas kromosomer inte gick ihop riktigt och de upptäckte på mamma när jag var född att hon hade en liten hörselnedsättning.
BILDER FÖRE OPERATION
EFTER OPERATION
Fick oxå en hörapparat som gjorde att jag kunde höra utmärkt. Jag är döv utan den hörapparaten.
BAHA: Genom att använda den s.k. benledningen kan man gå förbi hörselgång,
trumhinna och mellanöra och stimulera hörselsnäckan direkt.
Tidigare kunde man se en del personer med hörselhandikapp med en
hörapparat som hade en svängare som var placerad över benet bakom örat
och hölls på plats med en stålbåge över skallen. Mikrofon, elektronik och batterier
fick man ha separat t.ex. i bröstfickan med en sladd upp till svängare
skrymmande och många upplevde den som kosmetiskt störande.
Trycket via stålbygeln behövde vara relativt kraftigt vilket ofta gav upphov
till huvudvärk och inte sällan sårighet i huden bakom örat. En tredje nackdel
var att ljudkvaliten var undermålig. Hög förstärkning medför distorsion men
framförallt förlorades mycket av ljudenergin i huden innan ljudet kom till skallens ben.
Detta gällde framförallt det högre frekvensregistret där vi har konsonantljuden
som är viktiga för taluppfattningen. När ljudet väl kommer till skallens ben går
det vidare mot hörselsnäckan utan några påtagliga energiförluster och med liten
distorsion. En intressant iakttagelse som även visats experimentellt att nervcellerna i
innerörat inte kan skilja på ett ljud som kommer på detta sätt via benledning och
ljud som kommer via intakt hörselgång och mellanöra.
Indikationer för BAHA |
|||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||
FIGUR 1 Genom att hålla angivna faktorer under kontroll kan man åstadkomma
|
Dennis
Alports syndrom är en ärftlig njursjukdom där också hörseln och ibland synen påverkas. Sjukdomen utvecklar sig gradvis och finns i olika former.
Förekomst
Alports syndrom förekommer, alla former inräknade, hos mellan 150 och 200 personer per miljon invånare i Sverige, vilket skulle innebära att sjukdomen finns hos ungefär 1 400 - 1 800 personer i landet. Ungefär 80 procent av dem har den X-kromosombundna formen, vilket betyder att den finns hos mellan 1 100 och 1 400 personer.
Orsak till sjukdomen/skadan
Alports sjukdom orsakas av en förändring (mutation) i ett av flera arvsanlag (gener) som styr bildningen av ett protein kallat kollagen IV.
Kollagen är en viktig del av kroppens stödjevävnader. Det ingår i till exempel hud, ben, senor, brosk, basalmembran, hornhinna, ögats glaskropp och stödjande vävnader i inre organ. Kollagen finns av flera olika sorter och är uppbyggt av minst sex olika proteinkedjor (polypeptidkedjor).
Basalmembranet är en tunn hinna som begränsar det ytliga cellskikt som skiljer hud och slemhinnor från vävnadsvätskan. I alla typer av basalmembran ingår kollagen IV. Vid Alports syndrom skadas det glomerulära basalmembranet som omsluter kärlnystanen (glomeruli) i njurarna, se figur nedan.
Figur: Njure i genomskärning
Njurarnas viktigaste uppgift är att rena blodet och bilda urin, men de är också viktiga för att reglera andra funktioner i kroppen, till exempel salt-, vatten- och kalkbalansen samt blodtrycket och produktionen av antalet röda blodkroppar. Det glomerulära basalmembranet fungerar som filter för det passerande blodet. Den urin som bildas kallas primärurin. Primärurinen kommer under sin passage i njurkanalerna (tubuli) att koncentreras och förändras så att för kroppen viktiga ämnen sugs tillbaka samt att rätt syra- och basbalans liksom salt- och vätskebalansen upprätthålls. Vid Alports sjukdom fungerar inte detta.
Alla med sjukdomen har karaktäristiska förändringar med förtjockning, uppsplittring, förtunning eller omväxlande tjocka och tunna segment av det glomerulära basalmembranet, vilket ses vid undersökning med elektronmikroskop. Förändringarna leder till att en fortskridande njursjukdom med kronisk njursvikt utvecklas.
Kollagenskadan kan också påverka basalmembranet i öronsnäckan i innerörat. På membranet sitter ljudkänsliga sinnesceller (hårceller) som om de skadas medför att hörseln blir nedsatt. Defekten i proteinet kan även påverka ögats lins och näthinna.
Ärftlighet
Ärftligheten skiftar. För det mesta är den X-kromosombunden dominant och beror på att Alportgenen (Col4A5) på X-kromosomen är muterad. Kvinnor har två X-kromosomer och får en lindrigare form av sjukdomen, eftersom den friska X-kromosomen till stor del kompenserar den förändrade genen på den andra X-kromosomen. Hos män, som bara har en X-kromosom, saknas kompensationen och sjukdomen utvecklas därför fullt ut.
För en kvinna som bär på den muterade genen är risken 50 procent att överföra den till sina barn. Pojkar som ärver genen blir allvarligt sjuka, medan flickor med en muterad gen får samma lindriga form som modern. En sjuk man med Alports syndrom överför alltid den muterade genen till sina döttrar men aldrig till sina söner.
Ibland kan kollagen-gener på kromosom 2 eller 13 med mutation i antingen COL4A3 och COL4A4 vara muterade, och syndromet ärvs då autosomalt recessivt (15 procent). Också en autosomalt dominant (5 procent) ärftlig form kan förekomma. Vid båda dessa former får flickorna lika svår sjukdom som pojkarna.
Vid autosomal recessiv nedärvning är båda föräldrarna friska bärare av en muterad gen (förändrat arvsanlag). Vid varje graviditet med samma föräldrar finns 25 procents risk att barnet får den muterade genen i dubbel uppsättning (en från varje förälder). Barnet får då sjukdomen. I 50 procent av fallen får barnet den muterade genen i enkel uppsättning (från en av föräldrarna) och blir liksom föräldrarna frisk bärare av den muterade genen. I 25 procent av fallen får barnet inte sjukdomen och blir inte heller bärare av den muterade genen.
Om en person med en autosomalt recessivt ärftlig sjukdom, som alltså har två muterade gener, får barn med en person som inte är bärare av den muterade genen ärver samtliga barn den muterade genen men får inte sjukdomen. Om en person med en autosomalt recessivt ärftlig sjukdom får barn med en frisk bärare av den muterade genen i enkel uppsättning är det 50 procents risk att barnet får sjukdomen, och i 50 procent av fallen blir barnet frisk bärare av den muterade genen.
Är nedärvningen autosomal dominant innebär det att den ena föräldern har sjukdomen, det vill säga har en normal gen (arvsanlag) och en muterad gen (förändrat arvsanlag). Då blir risken för såväl söner som döttrar att ärva sjukdomen 50 procent. De barn som inte fått den muterade genen får inte sjukdomen och för den inte heller vidare.
Symtom
Det första tecknet på sjukdomen är oftast spår av blod i urinen i så små mängder att urinen inte färgas röd (mikroskopisk hematuri). Hematurin finns vid födseln hos alla pojkar med sjukdomen och hos de flesta flickor med mutationen men upptäcks först vid en riktad undersökning, till exempel vid en släktutredning i samband med att någon i släkten diagnostiserats med Alports. Ofta finns det samtidigt äggvita i urinen (proteinuri). Senare i sjukdomsförloppet kommer tillfällen med synligt blod i urinen (makroskopisk hematuri), särskilt hos pojkar. Hos barn och en del kvinnor är blod i urinen det enda symtomet på njursjukdom. Att njurfunktionen är påverkad hos pojkar med sjukdomen konstateras oftast under puberteten genom att blodtrycket är förhöjt. Njurarnas funktion försämras sedan successivt, vilket leder till njursvikt före 30 års ålder. Nedsatt njurfunktion under barnaåren är mycket ovanligt.
Hörselnedsättningen kan vara medfödd eller utvecklas under barnaåren. Vid X-kromosombunden nedärvning får pojkarna en successivt tilltagande hörselnedsättning. Den varierar och beror på hur omfattande skadan i innerörats snäcka (sensorisk hörselnedsättning) är. Hörselförlusten är då oftast störst i diskanten (frekvensområde 3 000 till 6 000 Hz), vilket gör det svårare att uppfatta tal och ger ökad känslighet för starka ljud. Den kan också påverka området mellan bas och diskant, så kallad hängmattetyp, enligt hörselkurvan på audiogram. Hörselnedsättningen kan upptäckas från 10 års ålder och fortskrider sedan, vilket leder till svår hörselskada i 40-årsåldern.
Män med Alports syndrom har i regel svårare njursjukdom än kvinnor med sjukdomen och utvecklar oftare hörselnedsättning. De flesta kvinnor har god njurfunktion upp i hög ålder. En tredjedel får förhöjt blodtryck, oftast efter medelåldern, och ett fåtal utvecklar njursvikt. Sjukdomen kan öka risken för havandeskapsförgiftning (graviditetstoxikos) och njurfunktionen kan försämras under graviditet.
Hos 20 - 30 procent av männen med den X-kromosombundna formen av Alports syndrom påverkas synen. Förändringar av linsen, att linsen buktar framåt eller bakåt (lentikonus) samt vissa näthinneförändringar (retinal makulopati) förekommer men är vanligtvis inte allvarliga.
Alla i en släkt med sjukdomen har samma mutation i genen och förloppet inom släkten är likartat, medan sjukdomsbilden varierar avsevärt mellan olika släkter.
Diagnostik
Diagnosen baseras på den typiska kombinationen av njursjukdom och hörselnedsättning och fastställs ofta först i tonåren eller senare. Hos barn i skolåldern, i synnerhet pojkar som av oklar anledning har blod i urinen, bör hörselundersökning med audiogram göras.
Undersökning av njurvävnaden med elektronmikroskop är den avgörande diagnostiska metoden. Med hjälp av en tunn nål tas ett litet vävnadsprov från njuren (njurbiopsi). Vävnadsprovet visar att det glomerulära basalmembranet är förtjockat och uppsplittrat, vilket bekräftar diagnosen. Analys av vävnadsprov från huden (hudbiopsi) är också en användbar diagnostisk metod. Utredning med immunofluorescens kan påvisa frånvaro av polypeptidkedjan 5 i kollagen typ IV i överhudens basalmembran. Avsaknad av polypeptidkedja 5 bekräftar diagnosen, men njurbiopsi kan bli nödvändig ändå. Finns polypeptidkedja 5 i överhudens basalmembran utesluter det dock inte sjukdomen.
DNA-analys är möjlig. Hittills har mutationer i Alportgenen påvisats hos några hundra familjer världen över med den X-kromosombundna varianten av sjukdomen.
När diagnosen har ställts bör familjen erbjudas genetisk information. Barn till en person med Alports syndrom bör utredas för att ta reda på om de också har syndromet. Fosterdiagnostik är möjlig om mutationen i familjen är känd.
Behandling/åtgärder
Någon medicinsk behandling som kan bota sjukdomen finns för närvarande inte.
Under barnaåren behövs barnmedicinsk uppföljning för att så tidigt som möjligt upptäcka försämrad njurfunktion eller hörselnedsättning. När det har konstateras att njurfunktionen sviktar fortskrider sjukdomen alltid och kan leda till total njursvikt. Behandling med blodtryckssänkande läkemedel (ACE-hämmare; angiotensin converting enzyme) förlänger den tid njurarna fungerar. Barn och vuxna med sjukdomen ska därför tidigt ha kontakt med en njurmedicinsk klinik för systematisk kontroll av saltnivån i blodet (natrium, kalium, kalk, fosfat och bikarbonat), urinvolym och blodtryck.
Ofta behövs dialysbehandling, åtminstone för en tid, tills njurtransplantationen kan genomföras. Det finns två typer av dialys: hemodialys och peritonealdialys. Vid hemodialys pumpas blodet ut ur kroppen och passerar en maskin för att renas på slaggprodukter innan det förs tillbaka in i kroppen igen. En behandling tar cirka fyra timmar och de flesta patienter behöver tre behandlingar i veckan. Med peritonealdialys sker reningen av blodet via den egna bukhinnan (peritoneum) till dialysvätskan i bukhålan och blodet lämnar aldrig kroppen. Peritonealdialys kan utföras i hemmet.
Har man sjukdomen och har genomgått en transplantation löper man en viss risk att utveckla antiglomerulär basalmembransjukdom, vilket gör att även den transplanterade njuren slutar att fungera. Genom att personer med Alports syndrom saknar delar av kollagen IV kan immunsystemet efter en njurtransplantation uppfatta det nya oskadade kollagen IV som främmande för kroppen och bilda antikroppar riktade mot de för kroppen tidigare okända delarna (kallas för Goodpastureantigen) av kollagen IV. Antikropparna binder till basalmembranen och skadar dem.
Hörselnedsättningen är fortskridande och påverkar personer med sjukdomen redan i unga år. Den kan hos en del bli svår. Man bör ha kontakt med en öronläkare (audiolog). Hörselteam provar ut hörapparat och hörseltekniska hjälpmedel samt erbjuder stöd och behandling inom det medicinska, pedagogiska, psykologiska, sociala och tekniska området. I teamen ingår exempelvis hörselpedagog, psykolog och kurator. I dag finns hörapparater för hörselnedsättning av alla svårighetsgrader.
Ögonundersökning bör göras när diagnosen ställts, eftersom både förändringar av linsen och vissa näthinneförändringar förekommer. Vid uttalad synnedsättning kan ett synteam erbjuda habiliterande/rehabiliterande insatser som omfattar utprovning och inträning av olika synhjälpmedel liksom pedagogiskt, psykologiskt och socialt stöd.
Att växa upp med njursjukdom och hörselnedsättning samtidigt som synen också påverkas kan vara mycket svårt, särskilt som diagnosen ofta ställs i ett känsligt skede av livet. Både det för tonåringen så viktiga sociala livet och framtidsplanerna påverkas. Diagnosen kan leda till en krisreaktion. Det är därför viktigt att tillgodose behovet av psykologiskt och socialt stöd för hela familjen. Kontakt med andra barn, ungdomar och vuxna med samma svårigheter är betydelsefull.
Resurser på riks-/regionnivå
Kunskap om sjukdomen finns på landets universitetssjukhus. Njurtransplantation görs vid transplantationskirurgiska kliniker på universitetssjukhus.
gubben kommer hem

stora grabben

babysim
De var skönt de så de inte var bortkastade pengar :P
Men å andra sidan så blir de vana om de inte gilla de heller :P
Här kommer lite bilder från babysimmet :)
Jag badade med William och Dennis tog kort då vi inte visste hur han reagerade mot klor
men nästa gång ska han vara med oxå :)











Utedag





Dessa dagar vi flytta hit så har de hänt enormt med William, han springer i gåstolen, han jaa, han har utvecklats enormt o man märker det själv oxå :) Helt underbart!
Vi är så nöjda med lägenheten, det är verkligen vårat! :D
Uppdatering :D

Börjar kännas riktigt bra nu :) Sedan skall mamma o berra tapetsera om i vardagsrummet och jag o Dennis skall måla alla andra väggar.. Ska bara ha en fond vägg alltså om ni inte förstod de ;) Jaa, jag kommer lägga upp ett videoklipp sen på lägenheten tänkte jag men jaa, måste få bort allt först :P O så vill jag ju ha tapetserat först så alla grejjer kommer upp på väggen i vardagsrummet men måste säga att jag är så NÖJD alltså :D Bättre läge och lägenhet kan vi inte ha fått alltså.. Okey närmare till Micaela o Nora ksk men de får flytta hit ;) Tihihi!! På måndag börjar babysimmet som jag tror att William ser fram emot då han plaskar som bara den i badkaret. Han har invigt de :) O jag o Dennis har bara duschat men snart så skall vi bada oxå :) Tänkte bada i morgon med William, lite fredagsmys! :)
Ja, i helgen så hjälpte ju farmor, farfar, gammel morfar, båda morbröderna och kusin felicia och mormor till att flytta. Farmor, farfar o gammel morfar sov över från lördag till söndag. Jag hade en toppen dag med svärmor då vi åkte och handlade var riktigt skönt att bara prata med henne, det kändes så naturligt nu och inte så där stelt och så.. Känns verkligen att jag kan prata om precis allt nu med henne. Jag älskar dig Mia, världens bästa svärmor! <3
Sedan från söndag till måndag sov felicia över de tyckte hon var riktigt mys :) Vi har haft folk här hela tiden så nu känns det som det lugnar ner sig o de är skönt :) Så vi får lite egen tid fast vi flytta hit ändå för att få lite avlasning men ja ni förstår.. Man vill ju bara softa och ordna lite själv o jaa.. :) Jaa, det blev ett lite längre inlägg än vad jag hade tänkt mig :P
Var ju till Örebro idag och träffa läkaren så jag ska tillbaka i vår och få nya protetser.. Det blir riktigt nice! Behöver ju nya, dessa jag har, har ju tappat färg och mjukheten.. Man ska ju ha nya varje år lr vartannat år ialf.. Jag har inte fått på över 3½ år haha :P
Nej nu ska jag mysa ner mig i fotöljen och se på tv lite..